E-Fatura Nedir?

Elektronik Fatura olarak da bilinen e-fatura, kâğıt formundaki faturanın dijital ortamda düzenlenmiş türüdür. Faturaların dijital ortama aktarılması çerçevesinde süreç tamamen dijital ortamdan devam eder. e-fatura ve kağıt fatura arasında hukuki bağlamda hiçbir farktan söz edilemez.

Vergi Usul Kanunu yarınca düzenlenmiş olan kağıt faturalar ile ilgili bütün zorunluluklar elektronik fatura için de geçerlidir. Üstelik e-faturalar kağıt faturalardan farklı olarak elle gönderim yerine dijital ortamdan doğrudan ilgiliye aktarılmaktadır. Bu sayede faturayı göndermek için ekstradan bir kargo bedeline katlanmak söz konusu olmayacak.

E-Faturaya Geçiş Şartları Nelerdir?

E-fatura, işletmeler açısından çok avantajlı olduğundan geçiş işlemlerinin tamamlanması adına doğru adımları atmak gerekir. Bu kapsamda Şahıs Şirketleri, Limited Şirketleri ve Anonim Şirketler e-faturaya geçebilir. Ancak bu geçiş bazı işletmeler için talebe bağlıyken bazıları için de mecburidir.

E-fatura mükellefi olmak için zorunluluğu yerine getirmesi gerekenlerin aşağıdaki koşulları sağlaması gerekir.

  • Son 2 hesap dönemindeki brüt satışlarının 5 Milyon TL ve üzerinde olması,
  • EPDK lisansının bulunması,
  • İnternet aracılığıyla reklam veren aracı kurumlar,
  • Özel Tüketim Kanunu’nda ekli III sayılı listede bulunan malları üreten, inşa ya da ithal edenler,
  • İnternet aracılığıyla satış yapılmasına aracılık edenler.

Yukarıdaki koşulları sağlayanlar e-fatura mükellefi olmak zorundadır.

E-Fatura Başvuru Süreci

E-fatura mükellefi olmak isteyenlerin başvuru yaparak sürece müdahil olmaları gerekir. Bu kapsamda aşağıda sayılan aşamaları tek tek gerçekleştirmelisiniz. 

Mali Mühür

E-fatura mükellefi olmak isteyenlerin öncelikle GİB tarafından şart koşulan mali mührü edinmeleri gerekmektedir. TÜBİTAK’ın bir alt kuruluşu olarak çalışan Kamu Sertifikasyon Merkezi aracılığıyla başvuru yaparak elektronik mühür almak mümkündür. 

E-fatura Başvurusu

E-fatura canlı ortam platformu üzerinden fatura başvurusu yaparak elektronik fatura kullanma arzunuzu bildirmelisiniz. Sorgulama ekranından süreci kontrol ederek buna göre hareket edebilirsiniz.

E-fatura Aktivasyonu

Elektronik fatura oluşturmak adına hesabınızı aktive etmeniz gerekmektedir. Mali mühür ile hesabınızı aktif ederek hem fatura düzenleyebilir hem de bu faturaların gönderimini sağlayabilirsiniz. 

E-Fatura Nasıl Düzenlenir?

Elektronik faturaların düzenlenmesi ile alakalı olarak dijital ortamda kullanılabilecek olan 3 farklı yöntemden söz etmek mümkündür. Bu noktada kullanabileceğiniz alternatifleri değerlendirerek e-fatura çözümleri ile alakalı ihtiyaçlarınıza cevap verebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı

Gelir İdaresi Başkanlığı, kendi web sitesi üzerinde bulunan e-fatura portalı üzerinden elektronik fatura düzenleme konusunda işletmelere çözüm sunar. Ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz bu portal ile süreçleri kontrol edebilirsiniz. Fatura kesme konusunda çok yüksek bir performansı olmayan işletmeler için bu portal oldukça idealdir. Burada kesinlen faturalar 6 ay muhafaza edilmektedir.

Özel Entegratör

GİB, bazı özel entegratörleri tercih ederek elektronik fatura oluşturma konusunda çözüm sunar. Bu entegratörler online portal çözümleri sağlarken muhasebe paketleriyle de kullanımı kolaylaştırmaktadır. Böylelikle fatura düzenleme süreçleri daha basit bir şekilde devam eder.

Entegrasyon Yöntemi

GİB ve işletmenin bağlı olduğu bilgi işlem sisteminin entegrasyonu sayesinde fatura kesmek mümkündür. Bu konuda şirketlerin ihtiyaç duyabileceği ayrı yazılım ve donanımlar söz konusu olabilir. 

Tüm süreç ile alakalı aklınıza takılan konularda bizimle iletişime geçerek destek almaya ne dersiniz? Size en kaliteli süreçleri vaat ediyoruz!